-پاسخ آیت الله سیستانی درباره لباس مشکی در محرم وصفر
-پاسخ آیت الله خامنه ای درباره افطار کردن با تربت امام حسین علیه السلام
-دست زدن همراه با شادي و خواندن و ذكر صلوات بر پيامبر اكرم و آل او(ص) درجشن هايي كه به مناسبت ايام ولادت ائمه(ص) و اعياد وحدت و مبعث برگزار مي شود چه حكمي دارد؟ اگر اين جشن ها در مكانهاي عبادت مانند مسجد و نمازخانه هاي ادارات و يا حسينيه ها برگزارشوند، حكم آنها چيست؟
-پاسخ آیت الله شبیری زنجانی درباره جشن عروسی در ماه محرم وصفر
-پاسخ آیت الله مکارم شیرازی درباره اصلاح و آرایش در ماه های محرم و صفر
-پاسخ آیت الله روحانی درباره جنگ عایشه با امیرالمؤمنین (علیه السلام) از همه گناهان بدتر بود
-پاسخ آیت الله جوادی آملی درباره نماز روز عید غدیر
-پاسخ آیت الله جوادی آملی درباره نماز عید غدیر
-پاسخ آیت الله حکیم در باره افضل بودن حضرت علی علیه السلام از بقیه ائمه وپیامبران
-پاسخ آیت الله وحید خراسانی درباره سیگار کشیدن در ماه رمضان

مطالب این بخش جمع آوری شده از مراکز و مؤسسات مختلف پاسخگویی می باشد و بعضا ممکن است با دیدگاه و نظرات این مؤسسه (تحقیقاتی حضرت ولی عصر (عج)) یکسان نباشد.
و طبیعتا مسئولیت پاسخ هایی ارائه شده با مراکز پاسخ دهنده می باشد.

  کد مطلب:14331 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:5

در صورتي كه مهريه زن بر ذمه شوهرش باشد و زن فوت كند و ورثه اش همسر (زوج ) و فرزند يافرزندان و پدر و مادر زن باشند آيا همسر زوجه از مهريه ارث مي برد يا خير؟
براي ثبوت ارث براي زوج از اموال زوجه ، لازم است شرايط خاصي فراهم باشد و موانع قانوني و شرعي نيز موجود نباشد; از جمله شرايط عبارتند از:
ــ زوجيت با عقد دائم باشد نه منقطع ، كه در عقد منقطع به حكم ماده 940 قانون مدني مسأله توارث منتفي است . در تحرير الوسيله آمده است : «يشترط في التوارث بالزوجيه ان يكون العقد دائما فلا توارث في الانقطاع ... .»1
ــ وجود مال براي زوجه ، در ماده 946 قانون مدني آمده است : «زوج از تمام اموال زوجه ارث مي برد...» و«اموال » در اين ماده شامل مطالبات زوج نيز مي باشد چون اين ماده در مقام بيان تمام اموري است كه زوجين ازيكديگر ارث مي برند و موارد ارث زوجه از زوج را در دو مورد آورده است و در مورد ارث زوج از زوجه محدوديتي نياورده است و روشن است مطالبات هر شخصي از اموال او به حساب مي آيد و حتي از ديه اي كه به مورث تعلق گرفته است و از حق خيار در معاملات (م . 445 ق .م ) نيز ارث مي برد.
علاوه بر اين ، موانع ارث نيز در اين جا موجود نيست مانند لعان (م . 812 ق .م ) و كفر زوج (م . 881 ق .م ) وقتل مورث توسط وارث (م . 880 ق .م ) و چنانچه مهر بودن دين از موانع ارث آن براي زوج تلقي مي گشت به طور حتم در فقه و قانون گفته مي شد. چون هم در فقه و هم در قانون مدني در مقام بيان و احصاي موانع ارث بوده اند و اين مورد را از موانع به حساب نياورده اند.
اما اين مسأله كه زوج خود منشأ ايجاد مهر براي زوجه شده است و همچنين خود، مديون او به شمارمي آيد نمي تواند مانع از ارث زوج از مهريه باشد; زيرا مهر اگر در ذمه باشد مانند تمام ديون ديگر است و ويژگي خاصي از اين جهت ندارد و همچنان كه اگر يكي از ورثه به مورث خود مديون باشد به ميزان سهم الارثش از آن دين ارث مي برد و در همان ميزان تهاتر حاصل مي شود.
_________________ پاورقي _________________
1ـ امام خميني (ره )، تحرير الوسيله ، مؤسسه النشر الاسلامي ، قم ، ج 2، ص 356، مسأله 2.

مطالب این بخش جمع آوری شده از مراکز و مؤسسات مختلف پاسخگویی می باشد و بعضا ممکن است با دیدگاه و نظرات این مؤسسه (تحقیقاتی حضرت ولی عصر (عج)) یکسان نباشد.
و طبیعتا مسئولیت پاسخ هایی ارائه شده با مراکز پاسخ دهنده می باشد.